6 juni, 2018
blogs
0 reactie
Mijn kind duimt nog, wat nu?
“Joep, haal je duim eens uit je mond!”. Je kunt het als ouder blijven herhalen. Duimen is een hardnekkig probleem en kan vervelende gevolgen hebben. Welke gevolgen zijn dit eigenlijk en hoe kun je het stoppen met duimen als ouder het beste aanpakken?
Duimen of vingerzuigen komt voort uit de reflexmatige zuigbehoefte van een baby. Duimen werkt rustgevend en bevredigend en is lastig om af te leren. Je kind heeft zijn duim of vingers immers altijd bij zich. Dit maakt duimen of vingerzuigen lastiger om af te leren dan speenzuigen. Het is echter wel belangrijk om het duimen of vingerzuigen af te leren omdat dit vervelende gevolgen kan hebben.
Gevolgen
Duimen of vingerzuigen kan verschillende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een verkeerde tongligging en een afwijkende stand van de tanden of kaak. Een verkeerde tongligging kan gevolgen hebben voor de uitspraak van bepaalde klanken. Zo kan je kind bijvoorbeeld gaan slissen. Ook kan door duimen en vingerzuigen ademen door de mond een gewoonte worden. Dit kan ervoor zorgen dat je kind vaker verkouden is of last krijgt van zijn of haar oren. Tot slot kan je kind door het duimen of vingerzuigen een afwijkende slik of afwijkend kauwen ontwikkelen. Al met al zijn dit vervelende gevolgen die beter voorkomen kunnen worden. Maar hoe leer je je kind het duimen of vingerzuigen af?
Afleren
Over het algemeen wordt bij een leeftijd van 3 jaar aangeraden om het duimen of vingerzuigen van je kind af te leren. Als je al eerder merkt dat het duimen gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de stand van de tanden, de articulatie, je kind vaak door de mond ademt of begint te slissen is het raadzaam om actie te ondernemen.
Tips om te stoppen met duimen:
- Begin het afleren op een goed moment, dus niet in een spannende periode zoals Sinterklaas.
- Kijk eerst eens naar de momenten waarop je kind duimt. Is dit de hele dag of bijvoorbeeld alleen voor het slapen gaan? Merk je dat je kind op een bepaald moment vaak duimt? Zorg dan voor afleiding door middel van bijvoorbeeld een spelletje.
- Bespreek het duimen samen met je kind. Er zijn leuke boekjes geschreven om je kind te helpen bij het afleren van duimen, zoals ‘Het dekselse geduim van Demi’ of ‘Karel en zijn duimpje’.
- Hang geheugensteuntjes op, bijvoorbeeld plaatjes van een ‘duim’ op de spiegel in de badkamer, op de koelkast en mogelijk ook in de klas. Zo wordt je kind steeds aan het stoppen met duimen herinnert. Probeer het duimen niet te straffen maar je kind er wel vriendelijk op te wijzen wanneer het duimt.
- Spreek momenten af waarop je kind niet mag duimen. Bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken. Je kunt een kookwekker zetten en een beloningssysteem maken waarbij je kind bijvoorbeeld stickers kan sparen. Probeer deze oefenmomenten steeds langer te maken.
- Soms kan een pleister op de duim of verband ervoor zorgen dat je kind de duim niet meer aantrekkelijk vindt.
Heb je vragen over duimen of vingerzuigen of wil je graag hulp? Neem dan gerust contact op!