12 juli, 2017
nieuws
0 reactie
Jonge baby’s leren al meer dan je denkt!
Nog voordat een baby een half jaar oud is begint hij al naar klanken te luisteren. Baby’s worden veel blootgesteld aan taal en beginnen hierdoor het verschil tussen klanken al te horen. Later spitst deze vaardigheid zich steeds meer toe op hun moedertaal en worden de klanken specifieker
Mirjam Broersma heeft onderzoek gedaan naar het leren van klanken aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, in samenwerking met Koreaanse collega’s. Hieraan deden 58 volwassenen mee waarvan de helft was geadopteerd en de andere helft niet. Van de geadopteerde kinderen was de helft naar Nederland gekomen voordat ze vijf maanden oud waren en de andere helft pas rond 17 maanden.
De groep volwassenen kreeg gedurende anderhalve week intensieve lessen Koreaans. In deze lessen werd aandacht besteed aan de uitspreek van drie Koreaanse klanken die lijken op de Nederlands /t/. De proefpersonen werden voor, tijdens en na deze training getest.
De volwassenen die als kind waren geadopteerd bleken de Koraanse klanken sneller van elkaar te kunnen onderscheiden dan de autochtone Nederlanders. Een belangrijk gegeven hierbij was dat er geen verschil bleek tussen de kinderen die al vroeg waren geadopteerd en de kinderen die pas later zijn geadopteerd en dus al wat Koreaanse woordjes kenden. Hieruit kan worden opgemaakt dat de vroeg geadopteerde kinderen als jonge baby al bezig zijn geweest met het onderscheid tussen de klanken en dat zij deze later in hun leven opnieuw kunnen activeren.